Hvem var Svend Estridsen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svends slægt var ny ved kongemagten: Det er vikingetid, og Svend oldefar, Gorm (den Gamle), har lige vundet sig kongemagten i Danmark efter andre slægter, og Svend vokser op i en familie, hvor det er de mest utrolige fortællinger, han må have hørt om sin nærmeste familie hen over spisebordet:

Svends oldefar, hedningen Gorm den Gamle var far til Harald Blåtand, der som den førte danske konge lod sig døbe. Harald blev far til Svend Tveskæg. 

 

Svend Tveskæg kom som voksen til at være i opposition til sin far, Harald Blåtand. Muligvis var Svend blevet fordrevet fra sin faders gård, da Harald Blåtand af strategiske grunde giftede sig med en ny kone.

 

Svend Tveskæg har formentlig vundet sig vigtige stormænd rundt om i riget, og da han også vandt sig Harald Blåtands mænd, lykkedes det Svenc at fordrive sin far, Harald Blåtand, fra Danmark.

 

Svend Tveskæg blev konge over Danmark og vandt sig tillige England, men det blev Svend Tveskægs søn, Knud (den Store), som blev den store og kloge hersker over England.

 

Formentlig delte Knud riget med en anden bror, så Knud regerede over England, mens en bror varetog regeringen af Danmark.

 

Da Knud dør opstår et tomrum. Knuds børn mister magten. Hvem skal nu lede Danmark og England? 

 

Norges konge mener sig berettiget til at overtage ledelsen, da han også er i familie med den danske kongeslægt, og i 5 år er Danmark under norsk herredømme.

 

Men her er det så, at Gorm den Gamles oldebarn, Svend Estridsen, kommer ind på scenen. Hans mor, Estrid, er søster til Knud (den Store): Svend slår simpelthen den norske hær tilbage og bliver konge af Danmark!

 

Nogle af disse søslag stod på Kolind Sund! Den periode, vi kalder vikingetiden, er så småt ved at slutte, men menneskene, som boede langs Kolind fjord var altså tilskuere til nogle dramatiske kampe, som skulle komme til at ændre danmarkshistorien! 

1464p.jpg