Femern udgravningerne

Nyheder fra Femernudgravningerne ved arkæolog Søren Anker Sørensen, specialkonsulent og faglig leder på Femernprojektet.

 

Arkæologen fortalte om de sidste udgravninger foretaget i den inddæmmede Syltholm Fjord og de mange spændende fund fra stenalderen og livet omkring fjorden for omkring 6000 år siden.

 

Arkæologen fortalte bl.a., at man har undersøgt en klump birkebarksmasse (billede1) for dna-spor. Birkebarksmasse blev tygget og herefter brugt til fx at tætne både eller fastgøre styrepile. Der viste sig at være et MEGET velbevaret dna-materiale i massen:

 

Dna-undersøgelsen afslører, at det var en ung pige med mørk hud, sort hår og blå øjne (billede 2), som har tygget på birkebarkmassen. Hun kunne ikke tåle mælk, og sporene i massen fortæller, at hun havde spist to forskellige slags gråænder, ål og hasselnødder.

 

Der ventes svar på flere dna-undersøgelser senere.

 

Genetisk tilhørte hun den gamle jæger-samlergruppe, der levede i Vesteuropa. Vi har på dette tidspunkt bevæget os ind i bondestenalderen, men muligvis bliver jæger-samlerfolket ved at opholde sig ude ved kysten, mens de første bønder opholder sig inde i landet.

Der er også fundet et fiskegærde, og lige ved siden af fiskegærdet fodspor fra mennesker (billede 3). Ud fra aftrykket, kan man sige, at det var en skostørrelse 42 og en skostørrelse 36, og menneskene, som satte aftrykkene, var 10-15 cm lavere, end vi er i dag.