lør. 12. okt. | Sønderskov Museum

Sønderskov Museum - heldagsudflugt

Efterårsturen, du ikke må misse! Til overgangen mellem jernalder og vikingetid eller hedensk tid og kristen tid hører jernalder-kulthuset ved Fæsted og Danmarks største vikingetids-guldskat begge fundet tæt på Ribes forløber, Dankirke. Kom med!
Man kan ikke længere tilmelde sig
Sønderskov Museum - heldagsudflugt

Tid & sted

12. okt. 2019 08.00 – 21.00
Sønderskov Museum, Sønderskovgårdvej 2, 6650 Brørup, Danmark

Om begivenheden

Læs om turen her:  https://www.randers-arkaeologi.com/blogger/post/6584058343478971048 

Sønderskov Museum:

Når vi befinder os på Sønderskov Museum, er vi cirka midt mellem Ribe og Jelling. Og Sønderskov Museum er netop et spændende og vigtigt museum for perioden jernalder/vikingetid. I området, som hører under Sønderskov Museum, er der gjort epokegørende fund, som hjælper os med at afdække overgangsperioden mellem jernalder og vikingetid i Danmark - og samtidig overgangsperioden fra hedensk tid til kristen tid. 

Nogle af de ting, vi skal høre om under vores besøg, er:

- Kulthuset (templet) ved Fæsted, der har fungeret i jernalderen i perioden ca. 150 f.Kr. - 500 e.Kr. (I Uppåkra ved Lund i Sverige er udgravet et meget lignende tempel.)

- Fæstedskatten (Danmarks største guldfund fra Vikingetiden), som er fundet under 1 km fra kulthuset. Noget tyder på, at de hellige ritualer er lukket ned i kulthuset og flyttet til området, hvor Fæstedskatten er fundet. Aktiviteterne i dette område fortsætter indtil sen vikingetid. 

- Maltrunestenen (udstillet på museet), der bærer en af Danmarks ældste runeindskrifter (tidlig vikingetid). Den er speciel, fordi indskriften er lavet med to forskellige runealfabeter, og fordi tekstlinierne går både lodret og vandret.

Vi er så heldige, at arkæolog, Lars Grundvad, som har forestået udgravningen af kulthuset, har sagt ja til at komme denne dag og fortælle foreningens medlemmer om dette kapitel af danmarkshistorien. 

Området har formentlig været et stort magtcenter: Jernaldertemplets historie slutter lige før Ribe bys historie begynder. Få kilometer fra Fæsted lå forløberen for Ribe, den arkæologisk set rige plads, der i dag kaldes Dankirke. Derfor kan jernaldertemplet ved Fæsted i fremtiden gå hen og blive ét af de store, arkæologiske steder i det sønderjyske.

Kom med på turen!

Program for dagen:

Kl.   8.00 Afgang fra Banegårdspladsen Randers i privatbiler. Undervejs serveres et rundstykke og en kop kaffe. (Det er der sørget for). 

Kl. 11.00 Ankomst til Sønderskov Museum, Sønderskovvej 2, 6650 Brørup, hvor vi møder vores guide, Karen Thygesen, der tilrettelægger dagen for os.  Karen har tidligere været konservator på Sønderskov Museum. Vi starter med et oplæg om kulthuset fra Fæsted, fortalt af arkæologen, der har forestået udgravningen. 

Frokostpause hvor egne madpakker spises på en bænk i parken, hvorefter rundvisningen fortsætter. 

Sidst på eftermiddagen kører vi hjem til Karen Thygesen, Adserbølvej 12, Surhave 6650 Brørup, hvor vi drikker medbragt kaffe inden hjemturen. Her er også mulighed for at se den smukke have. 

Kl.18.00 Forventet afgang. 

Da vejen er lang, og sulten måske melder sig, foreslår vi, at vi holder ved Skærup Rasteplads syd for Vejle. Her bestemmer man selv om man vil spise madpakke nr. 2 eller købe en hotdog. 

Kl. 21.00 Forventet hjemskomst til Randers. 

Benzinudgifter deles vi om. Det aftales på dagen. 

Entré til Museet: 30 kr. 

Beløb til guide vides ikke endnu. 

Tilmelding gerne før 4. oktober her på siden eller til Henrik Kristensen: 21 75 00 99 eller Mette Kristensen: 61 33 70 91 (SMS) eller på mail: metteoghenrikkristensen@live.dk 

Vi glæder os til at se rigtig mange - både nye og gamle medlemmer!

OBS! Dette er et medlemsarrangement.

Er du endnu ikke medlem? Indmeldelsen klarer vi gerne på dagen! Velkommen i foreningen!

Del denne begivenhed