tir. 08. okt. | Møllegade 4

Foredrag om Høj Stene ved Vejerslev

Kom og hør den usædvanlige historie om gravsætningen for Jyllands måske ældste kongemagt!
Man kan ikke længere tilmelde sig
Foredrag om Høj Stene ved Vejerslev

Tid & sted

08. okt. 2019 19.00 – 21.00
Møllegade 4, Møllegade 4, 8900 Randers, Danmark

Om begivenheden

Kom og hør den usædvanlige historie om gravsætningen for Jyllands måske ældste kongemagt! 

Høj Stene ved Vejerslev - en monumental skibssætning ved Gudenåen og den næststørste skibssætning i Nordeuropa! 

Foredragsholder: Mogens Skaaning Høegsberg, arkæolog, ph.d. 

Sted: Salen, Thors Bakke Ældrecenter, Møllegade 4, 8900 Randers C. 

Pris: 50 kr. for medlemmer – 80 kr. for ikke medlemmer. 

Forplejning: Der serveres kaffe/te og kage i pausen. 

Adgangsforhold: Velegnet for gangbesværede.

Tilmelding: Via denne side eller til eske.thoegersen@sol.dk eller ring til formand Eske Thøgersen på 8640 8004 (ikke sms). 

Arrangør: Randersegnens Amatørarkæologer og Randers Folkeuniversitet. 

Lidt mere info:

Skibssætningen er i ældre optegnelser omtalt som Høj Stene. Høj Stene har helt sikkert i århundreder ligget som et  imponerende vartegn i landskabet - et landmærke for de, som regerede i området! Skibssætningen har været næsten 90 meter lang og 13 meter bred, og er således den næststørste skibssætning i Skandinavien. På det tidspunkt, hvor skibssætningen blev opført fandtes - så vidt vides - INGEN anden skibssætning så stor. (Nogle hundrede år senere skifter kongemagten dog igen, og en ny og større skibssætning - nemlig skibssætningen i Kongernes Jelling - bliver opført i Jelling i 900-tallet.) 

Tilbage til Høj Stene: I anden halvdel af 1800-tallet bliver skibssætningen sløjfet, og stedet går gradvist i glemmebogen. Tidligere forsøg på at genfinde Høj Stene er slået fejl, men ved geofysiske undersøgelser og mindre arkæologiske udgravninger i 2016 0g 2017 lykkedes det arkæologer fra Moesgård Museum igen at lokalisere skibssætningen Høj Stene nær Gudenåen. 

Størrelsen på skibssætningen og de fund af guld og bronze, der blev gjort under de arkæologiske undersøgelser, viser, at skibssætningen ved Gudenåen er opført af den absolutte elite i tiden omkring år 600! 

Skibssætningen blev opført i tiden omkring år 600 (yngre germansk jernalder år 550 - 750) samtidig med, at en ny stærk elite eller kongemagt dukker op i Danmark med store kongesæder i bl.a. Lejre på Sjælland og i Uppsala i Sverige. Der er i Høj Stene er gravlagt en person omgivet af guld og bronce. Måske rummer Høj Stene derfor Jyllands ældste kongegrav? Måske er det her et af de steder, hvor de gamle Danmarkskrønniker blev skabt? Vi ved det ikke, men kom og hør, hvad arkælogen fortæller om vores spændende fortid! 

I foredraget vil arkæolog Mogens Høegsberg fra Moesgård Museum fortælle om fundet af skibssætningen, og hvad der kan være foregået på stedet for omkring 1400 år siden.

 Har du abonnement på Skalk, kan du her læse lidt om Høj Stene: https://www.skalk.dk/tidsskriftet/artikler/skalk-2010-2019/skalk-2018/skalk-4/hoej-stene-den-genfundne-skibssaetning/ 

Link til Moesgård Museums omtale af Høj Stene: https://www.moesgaardmuseum.dk/nyheder/usaedvanligt-fund-ved-gudenaaen-er-maaske-jyllands-stoerste-kongegrav/ 

Foredraget er for både medlemmer og ikke-medlemmer!

VELKOMMEN til foredrag!

Del denne begivenhed