søn. 27. okt. | Domus Felix

Arkæologi-træf i Lejre

En dag, hvor du bliver proppet med den nyeste viden om oldtidens Danmark! Bl.a. om udgravningerne i Femern Bælt, om krigerne i Alken enge og om Harreby/Fæsted-området, som i dag udråbes som et helligsted på linje med Uppåkra i Sverige.
Man kan ikke længere tilmelde sig
Arkæologi-træf i Lejre

Tid & sted

27. okt. 2019 09.30 – 16.00
Domus Felix, Bygaden 20, 4320 Lejre, Danmark

Om begivenheden

Læs om turen her:  https://www.randers-arkaeologi.com/blogger/post/1645295057503197209  

Bemærk

ALLE vore medlemmer kan deltage på arkæologi-træffet, uanset om de er medlemmer af Danske Amatørarkæologer (DAA) eller ej. Du må tage gæster med, som IKKE behøver at være medlemmer af hverken Randersegnens Amatørarkæologer eller af Danske Amatørarkæologer. Det vil sige, at du i kraft af dit medlemskab af Randersegnens Amatørarkæologer fx kan tage din ægtefælle eller interessefælle med på turen til Lejre. (Vi har dobbelttjekket med David Barry fra Danske Amatørarkæologer.)  

DER ER NOGLE HELT FANTASTISKE FOREDRAGSHOLDERE PÅ DAGEN!  

Det er ikke en generalforsamling eller anden form for mødedag! Det er et arkæologitræf - og du er inviteret. Det bliver en inspirerende dag, hvor du bliver proppet med helt ny viden af dygtige og aktuelle arkæologer! Vil du med os?? Inden vi vender næsen hjemad igen, tager vi lige en tur rundt i Gamle Lejre og ser på de gamle gravhøje. 

Nederst kan du se dagens program. 

Vi  kører i det antal biler, der er nødvendigt og forestiller os at tage færgen.Vi har hjemmebagte boller og kaffe med til turen.  Afgangstid og sted aftaler vi, når vi ved, hvem der skal med på turen. På tilmeldingsblanketten her på siden kan du finde oplysninger om betaling af deltagergebyret på kun 150 kr. pr. næse. 

Du kan naturligvis osse ringe og tilmelde dig til enten formand Eske på telefon nr. 29 36 49 66 eller sekretær Lene på telefon nr. 61 30 41 30. Vi har fået lov at udsætte vores endelige tilmelding til mandag den 21.10. Så skynd dig at tilmelde dig. Kom endelig med! 

Dagens program: 

09.30-10.00 Ankomst og morgenkaffe med brød

10.00-10.10 Velkomst

10.10-11.10 Søren Anker Sørensen, specialkonsulent og faglig leder på Femernprojektet: Nyheder fra Femernudgravningerne Om de sidste udgravninger foretaget i den inddæmmede Syltholm Fjord og de mange spændende fund fra stenalderen, som er fremkommet her. Især fund af organisk materiale har overrasket og givet mange nye spændende oplysninger om livet omkring fjorden for omkring 6000 år siden. Endvidere har forskellige naturvidenskabelige metoder anvendt på materiale fra udgravningerne givet nye og overraskende resultater. 

11.10-12.10 Lars Grundvad, museumsinspektør, Museet på Sønderskov: Er Fæsted- og Harrebyegnen resterne af et nyopdaget helligområde? I 2016 fandt detektorholdet TRP den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid på en sønderjysk mark mellem Sdr. Hygum og Ribe. Fælles for al formidling af fundet har været at undersøge og forklare, hvorfor så store værdier blev akkumuleret ved Fæsted, og hvorfor de blev begravet. Nu har nye detektorfund og udgravninger kastet et interessant lys over dette. Ved hjælp af de mange jern- og bronzefund samt en smule guldsager kan vi nu belyse antydningen af et hidtil uopdaget helligt område, som på mange måder minder om det, som kendes så godt fra Uppåkra. Denne region i det sønderjyske kommer sandsynligvis til at skrive sig ind blandt de vigtigste områder i dansk forskning i jernalder og vikingetid samt i studiet af det førkristne Danmark. 

12.10-13.30 Middagspause. Den medbragte mad kan nydes på stedet. Drikkevarer kan købes. 

13.30-14.30 Ejvind Hertz, museumsinspektør, Museum Skanderborg: De dræbte krigere i offermosen Alken Enge – hær og efterkrigsritual i jernalderen Fund af menneskeknogler i Alken Enge ved Illerup Ådal nær Skanderborg har længe skabt stor undren. Hvad er der egentlig sket her, og hvor kommer knoglerne fra? Lidt af sløret blev løftet, da arkæologen Harald Andersen foretog arkæologiske undersøgelser fra 1957 til 1960; men først med de sonderende undersøgelser i 2008-9 blev det klart, at der i fundmaterialet er store muligheder for at belyse et helt hændelsesforløb fra kamp over midlertidig deponering til ofring. Udgravninger foretaget i somrene 2012 til 2014 af Museum Skanderborg og Aarhus Universitets afdeling for Forhistorisk Arkæologi med økonomisk støtte fra Carlsbergfondet bekræftede, at vi her har fat i et arkæologisk offersted med rester af flere hundrede slagne krigere. De fortæller også nyt om jernaldermennesket, samfundsstruktur og hierarki og giver en spændende indfaldsvinkel på de samtidige nordeuropæiske magtkampe mellem romere og germanere omkring år 0. 

14.30-15.00 Eftermiddagskaffe med kage.

15.00-16.00 Museumsinspektør Ejvind Hertz – fortsat.

16.00 Afslutning.

Arkæologitræffet holdes på Domus Felix, Bygaden 20, 4320 Lejre. 

Deltagergebyret er kr. 150, hvilket inkluderer morgenkaffe m/brød og eftermiddagskaffe med kage. Tag gerne gæster med.  MEGET VIGTIGT: Husk at opgive dit navn og postnummer på indbetalingen!

Man kan ikke længere tilmelde sig

Del denne begivenhed